HAYVAN ÇİFTLİĞİ

HAYVAN ÇİFLİĞİ

Kitabı konusu:
Kitap bir çiftlikte yaşayan
hayvanların bir gün bir 
domuz tarafından kışkırtılmasıyla
 beraber kendilerini özgürlükler 
için ortaya koyup çiflik içinde bir
 devrim yapmalarıdır.Özgürlüklerine
 kavuştukları zaman,  kendiaralarında 
ne gibi entriakların döndüğü anlatılmaktadır.
Kitap dışardan bir peri masalı gibi gözüksede aslında çok derin bir anlama sahiptir. Kitaptaki çoğu karakter  tarihten bazı kişilerin ve olayların imgesidir.
Özet:
Olaylar İngiltere’de bir çiflikte geçmektedir.Bay Jonnes adındaki çiftlik sahibi hayvanlarına çok kötü davranmaktadır.Olaylar bilge bir domuz olan Koca Reis’in özgürlük ile ilgili düşüncelerini diğer hayvanlarla paylaşıp üç gün sonra yaşlılıktan ölmesi ile başlar.Hayvanlar toplantılar yapıp konuşmaya başlamış Koca Reis’in onlara öğretiği marşı söylemektedirler.
Marş şöyledir:
Marş İngiltere ve İrlanda’daki hayvanların özgürlükleri ile ilgilidir.Hayvanlar diğer hayvanlara göre daha zeki olan domuzlar önderliğinde ayaklanıp devrim yaparlar.Bay Jones ve adamları çiflikten kaçar. Çifliğin adı bu olaydan sonra HAYVAN ÇİFLİĞİ olmuştur.Hayvanlar artık eşit olup yanlızca kendileri için çalışıcaklarını düşünmektedirler fakat domuzlar çalışmayıp yanlızca plan yapmaktadırlar ,domular ağı işler yapmayıp  sadece çifliği yönetmektedirler. Napolyon iri yarı, iyi konuşamayan ancak otorite sahibi; Snowball ise etkili konuşan, parlak zekaya sahip biridir. İkisi birlikte koca Reis’in fikirlerinden yola çıkarak “animalizm” adında bir öğreti ortaya koyarlar.Bu olaylardan sonra yedi büyük emri ortaya çıkarırlar.
Yedi emir şunlardır:
1.İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
2.Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları oln hekesi dost bileceksin.
3.Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.
4.Hiçbir hayvan yatakta yatmiyacak.
5.Hiçbir hayvan içki içmeyecek.
6.Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
7.Bütün hayvanlar eşittir.
Bütün bu kuralar tüm hayvanlar tarafından benimsenmiş ve beklenen devrim gerçekleşmiştir. Ancak zamanla Napoleon ve Snowball birbirini çekememeye başlamışve sürekli  iki domuz arasında ve gerginlik çıkmaktadır.Het ikisi de yeni düzenin tek adamı olmak istememektedir. Snowball elektrik içinbir yeldeğirmeni yapılması gerek tiğini söylemektedir fakat en sonunda mücadeleyi Nopolyon kazanır. Birdaha da Snowball’I gören olmaz.
  Devrimin amaçlarından da hızla uzaklaşılmaktadır; başlarda vaadedilen çalışma saatlerinin azalacağı yiyeceklerin artacağı yönündeki sözler gitmiş aksine çalışma saatleri artmış, verilen yiyecekler azalmıştır.  Domuzlar da hızla şişmanlamaktadırlar. Hatta yatakta yatmakta, içki içmektedirler. Hayvanların eşitliği ilkesine uymauyan bu davranışlar zamanla duvardan değiştirilerek domuzlar tarafından kendilerine uygun hale getirilir. Örneğin domuzların yatakta yatmaları ve içki içmeleri konusunda "Hiç bir hayvan yatakta yatmayacaktır" ilkesini hatırlayıp hayrete kapılmaktadırlar. Hep beraber duvarın yanına gidip, ancak duvarda: "Hiç bir hayvan çarşaflı yatakta yatmayacaktır" yazısını görüp, hepsi, bu ilkeyi yanlış hatırladıklarını düşünürler, bu ilkenin sonradan değiştirilmiş olduğunu anlayamazlar bile. Tüm hayvanların eşitliği ilkesi Koca Reisle birlikte toprağa gömülmüştür .Domuzlar gündeden  güne şımarmakta kuralları gizlice değiştirmeye devam etmektedirler.
Çifliğe dışardan saldırılar başlamaktadır fakat hayvanlar bunları yenip  sevinmişlerdir. Domuzlar kendilerine madolyonlar takmışlardır. Bir gece çiftlikte bir gürültü oluyor, hayvanlar ahırdan fırlayıp koşarlar.Çiftlik ilkelerinin yazılı olduğu duvarın dibinde kırılıp parçalanmış bir merdiven görüp, domuzlardan birinin orada sersem sersem dolaştığını, yanında bir fener, bir boya kutusu ve bir de fırça olduğunu farkederler. Hayvanlar duvara baktıklarında, duvardaki ilkelerden birinin daha kendi ezberledikleri gibi olmadığını farkederler.
Büyük Domuz, aldığı son kararla; arpaların bundan sonra sadece domuzlara tahsis edileceğini ve gazdan tasarruf etmek için ahırlardaki fenerlerin kaldırılacağını, hiç bir domuzun çiflikteki işlerle uğraşmayıp, sadece yönetimle ilgileneceğini, domuzlardan başka, hiç bir hayvanın yönetim işlerine karışamayacağını, domuzların dışındaki bütün hayvanların Ağustos ayında pazar günleri dahi çalışacağını, çalışmayanın yiyeceğinin yarıya ineceğini ilan eder.
Hayvanlar, "Bütün hayvanlar eşittir" ilkesini hatırlayıp, "bu nasıl eşitlik" diye kendi kendilerine söylenmeye başlarlar. Hemen, ilkelerin yazılı olduğu duvarın yanına gidip, duvardaki yazıların değiştirilmiş olduğunu, ilk defa fark edip, duvardaki yazıları okumaya başlıyorlar, sadece şöyle yazıyor:
"Bütün hayvanlar eşittir FAKAT Bazı hayvanlar ötekilerden daha fazla eşittir.”
Önemli sözler:
“Politik konuşma ve yazma büyük ölçüde savunulamaz olanın savunuluşudur.”

George Orwell

“Masumdur çünkü olduğu şey değildir; ve olduğu şey olmamaktan ötürü suçludur.”

Michel Foucault


George Orwell

George Orwell
Doğum:16 Haziran 1903(1903-06-16)Motihari, Bihar, Hindistan
Ölüm:21 Ocak 1950 (46 yaşında)Londra, İngiltere
Meslek:Yazar,haber sipikeri
Yazarın diğer yapıtları:
  • Paris ve Londra'da Beş Parasız (1933)
  • Burma Günleri (1934)
  • Papazın Kızı (1935)
  • Zambak Solmasın (1936)
  • Wigan İskelesi Yolu (1937)
  • Katalonya'ya Selam (1938)
  • Daralma (1939)
  • Hayvan Çiftliği (1945)
  • Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1949)


                                                      yorumlarınızı bekliyorum...


2 yorum: